‘De decaan is er om je te helpen, niet alleen met je studie keuze’

Alle instanties die tot nu toe voorbij zijn gekomen op Jongvolwassene staan ver van ons af en je hoort er weinig van. Maar er is één iemand die jongeren vaak over het hoofd zien als ze hulp zoeken. Dat is de decaan van hun middelbare school. Ik sprak men Arjen Verburg van het Veenlanden College in Mijdrecht over zijn rol als decaan.

U begeleid leerlingen bij het kiezen van een goede vervolgopleiding, maar wat doet u nog meer?
‘Als decaan doe ik naast die studieloopbaanbegeleiding inderdaad ook iets anders. Ik ben het aanspreekpunt voor jongeren die omdat ze in een benarde situatie zitten niet of moeilijk kunnen presteren op school. Veel voorkomend zijn scheidingen en overleden ouders maar ik heb ook drugsproblemen voorbij zien komen. In deze gevallen gaan we samen met de leerlingen kijken of we een goede oplossing kunnen vinden. Soms moet er op school iets veranderen of passen we het rooster en leerprogramma zo aan dat de leerling zijn opleiding kan vervolgen. Al heb ik ook wel eens ouders van een leerling op school moeten uitnodigen om te praten oven hun kind.’

Denkt u dat uw dubbelfunctie als leraar en decaan het voor leerlingen makkelijker of moeilijker maakt om naar u toe te stappen?
Zonder twijfel makkelijker! In de lessen die ik geef als godsdienstleraar leer je leerlingen vaak al redelijk persoonlijk kennen. Dus als ze al weten wie ‘Meneer Verburg’ is, dan is de stap ook minder groot om naar dit kantoor toe te komen en aan te kloppen. Soms pik ik ze er zelfs al uit in de Godsdienstles uit en vraag ik ze om een keer langs te komen. Dan probeer ik ze te helpen voor zover ik dat kan. Maar soms zijn de problemen te groot voor een decaan.

Als de problemen te groot zijn voor een decaan, wat gebeurd er dan?
Dan wordt er vaak eerst gekeken of de leerling al bij een psycholoog loopt en zo niet of dat niet beter zou zijn. Die psycholoog wordt er vervolgens op geattendeerd dat het psychologische probleem invloed heeft op schoolresultaten. Maar ik heb ook een aantal keer moeten doorverwijzen naar Bureau Jeugdzorg. Als je bijvoorbeeld hoort dat ouders elkaar de hersens inslaan thuis, dan kan je niet geduldig afwachten. Dan moet je gewoon actie ondernemen en Bureau Jeugdzorg inschakelen. Het kind mag, vooral op gebied van opleiding, nooit het slachtoffer worden van problemen die ouders veroorzaken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s